Lumgo
Blogg
Rättsliga ramverk som skyddar visselblåsare från repressalier i EU och Lumgos roll för säker visselblåsning
Prova gratis! Boka demo

Du vet väl om att du kan prova Lumgo helt utan förpliktelser i 14 dagar. Inget kreditkort behövs och efter prövoperioden avslutas kontot automatiskt.

Rättsliga ramverk som skyddar visselblåsare från repressalier i EU och Lumgos roll för säker visselblåsning

När våra företag och organisationer fortsätter att utvecklas har det blivit allt viktigare att säkerställa transparens och ärlighet i alla arbetsprocesser. Visselblåsning, en handling där man rapporterar oetiska eller olagliga beteenden eller aktiviteter inom en organisation, spelar en avgörande roll i bekämpningen av korruption, skyddandet av allmänheten, och bevarandet av organisationens integritet. I det här blogginlägget kommer vi att dyka djupare in i de lagstiftningsramar som skyddar visselblåsare från repressalier inom Europeiska Unionen (EU) och utforska hur Lumgo kan erbjuda en säker plattform för modiga individer att tala ut.

EUs direktiv om visselblåsning

År 2019 släppte Europeiska Unionen ett nytt direktiv för att etablera skydd för visselblåsare i dess 27 medlemsstater. Det lade fram ett omfattande ramverk som skissar på procedurer och skydd för visselblåsare. Nyckelaspekterna av detta direktiv inkluderar:

 • Obligatorisk upprättande av säkra och konfidentiella rapporteringskanaler inom organisationer.
 • Ett trestegsrapporteringssystem: intern rapportering, rapportering till kompetenta myndigheter och rapportering till allmänheten/medier.
 • Skyddsåtgärder mot alla former av repressalier, såsom avstängning, uppsägning, degradering, diskriminering, eller trakasseri av visselblåsare.
 • Procedurer för att stötta visselblåsare, vilka inkluderar tillgång till omfattande information, rådgivning, och skydd mot repressalier.

Detta direktiv betonar den avgörande roll som visselblåsare spelar i upprätthållandet av etiska affärspraktiker och främjandet av transparens över branscher. Men ett betydande problem kvarstår – att tillhandahålla en säker kanal för potentiella visselblåsare att rapportera sina oro på ett säkert och diskret sätt.

Lumgo som ett säkert verktyg för visselblåsning

Det är här Lumgo kommer in. Lumgo erbjuder en säker, krypterad online plattform designad för att säkert hantera känslig data och skydda identiteten hos visselblåsare. Här är varför Lumgo sticker ut som ett effektivt verktyg för säker visselblåsning:

 • Konfidentialitet: Lumgo tillhandahåller änd-till-änd-kryptering, vilket säkerställer att informationen som delas av visselblåsaren förblir konfidentiell och bara tillgänglig för behörig personal.
 • Skydd: Lumgo använder avancerade säkerhetsprotokoll för att skydda identiteten för visselblåsare, vilket ytterligare minskar risken för repressalier.
 • Följande lagstiftning: Lumgo följer lagstiftningen som skissas i EU:s direktiv om visselblåsning, vilket möjliggör att organisationer effektivt kan hantera inkommande rapporter samtidigt som de håller sig inom lagen.

Visselblåsning är en modig handling som kan bidra avsevärt till ett rättvist, etiskt och transparent samhälle. EU:s omfattande lagstiftningsramverk tillsammans med avancerade säkerhetsverktyg som Lumgo ger ett säkrare område för visselblåsare, främjar en kultur av ärlighet och ansvarighet i alla typer av organisationer. Detta visar att med rätt resurser och lagstiftning kan visselblåsning faktiskt vara en säker och acceptabel praxis inom företagsvärlden.

Blogg

Teknologiska verktyg för visselblåsning: Förändring av företags transparens

Blogg

HR:s avgörande roll i visselblåsning: Att säkerställa rättvisa, opartiskhet och efterlevnad

Blogg

Förbättra ditt arbetsgivarvarumärke med effektiv och säker visselblåsning med hjälp av Lumgo

Blogg

Rättsliga ramverk som skyddar visselblåsare från repressalier i EU och Lumgos roll för säker visselblåsning

Blogg

Genomförandet av visselblåsarlagar över större EU-länder

Blogg

Vikten av anonyma visselblåsning: En guide till säker visselblåsning med Lumgo

Blogg

Varför småföretag bör införa verktyg för visselblåsning - Spotlight på Lumgo

Blogg

Betydelsen av att välja rätt plattform för visselblåsning: Varför INTE ditt HR-system

Blogg

Varför det är avgörande att inte låta anställda blåsa visslan via e-post: Främja Lumgo för säker visselblåsning

Blogg

Komma igång med visselblåsning: En omfattande guide med Lumgo

Enkel prissättning!

Vi har ett lågt pris för alla företag oavsett storlek och dessutom helt utan bindningstid.

Mindre än 50 anställda

4 500SEK/år

 • Check Obegränsad användning
 • Check Fritt antal Kanaler
 • Check Fritt antal Användare
 • Check SSO (Single Sign On)
 • Check Språkstöd
 • Check Säker dialog
 • Check Fri support
Populär

Upp till 250 anställda

9 500SEK/år

 • Check Obegränsad användning
 • Check Fritt antal Kanaler
 • Check Fritt antal Användare
 • Check SSO (Single Sign On)
 • Check Språkstöd
 • Check Säker dialog
 • Check Fri support

Över 250 anställda

15 000SEK/år

 • Check Obegränsad användning
 • Check Fritt antal Kanaler
 • Check Fritt antal Användare
 • Check SSO (Single Sign On)
 • Check Språkstöd
 • Check Säker dialog
 • Check Fri support

Moms tillkommer till ovanstående priser. Fakturering sker årsvis. På samtliga alternativ ingår alltid en 14 dagars kostnadsfri period.

Vanliga frågor

Lumgo har 3 prisnivåer beroende på hur många anställda ni är inom företaget. Priset börjar på 450 kr per månad. I priset ingår uppstart, all support ni behöver och en visselblåsarpolicy.

Du skapar ett konto med din inloggning till Microsoft 365 eller Google Workspace. Väl inloggad kan du helt kostnadsfritt utvärdera Lumgo. Det finns två gränssnitt - ett gränsnitt för adminsitrationen och ett för att kunna rapportera. Utvärderingsversionen får användas i er verksamhet, kom ihåg bara att teckna en prenumeration innan 4 veckor efter avslutad utvärderingsperiod.

När utvärderingsperioden på 14 dagar så begränsas kontot så att ingen rapportering kan ske. Ni har dock ytterligare 4 veckor på er för att teckna en prenumeration innan kontot avslutas.

Nej, alla leverantörer lagrar sin data inom EU och ägs även av europeiska bolag. Vi har tänkt på alla dessa delar så att ni slipper. Vi använder inte AWS eller Azure som är amerikanskägda.

Ja, det erbjuder vi via en erkänd advokatbyrå som har lång erfarenhet av just visselblåsning. Kontakta oss för offert.

Det går utmärkt att bjuda in jurister eller andra sakkuniga till era kanaler. Det ingår fritt antal användare.

Alla kanaler får en egen inrapporteringsida där ni enkelt kan anpassa sidan efter ert brand, tex kan ni lägga upp egen logotyp och bakgrundbild. Ni får en riktigt snygg inrapporteringssida!

Det går bra att vara anonym. Ärendet kan sedan följas enkelt med en pinkod som erhålls vid registering av ärendet.

Kul att höra! Skicka ett mail till hello@lumgo.com för att connecta med oss

Ni betalar årligen via faktura. Säg till om ni vill betala via kreditkort så ordnar vi det.