Lumgo
Blog
De Cruciale Rol van HR bij Klokkenluiden: Het Waarborgen van Eerlijkheid, Onpartijdigheid en Naleving
Try for free! Book demo

You can try Lumgo completely without obligation for 14 days. No credit card is needed and after the trial period the account is closed automatically.

De Cruciale Rol van HR bij Klokkenluiden: Het Waarborgen van Eerlijkheid, Onpartijdigheid en Naleving

Inleiding

Het proces van klokkenluiden is een cruciaal mechanisme in elke organisatie voor het detecteren en corrigeren van ongepast gedrag. In wezen helpt het bij het bevorderen van een ethische cultuur en versterkt het de inzet van het management om ervoor te zorgen dat de onderneming opereert binnen aanvaardbare normen. Deze blogpost heeft als doel de rol van Human Resources (HR) in het omgaan met meldingen van klokkenluiders te onderzoeken, met als doel een eerlijke behandeling, onpartijdige onderzoeken en naleving van zowel interne beleidslijnen als externe wetten te waarborgen. We kijken ook naar hoe Lumgo kan assisteren bij het ondersteunen van een veilig klokkenluidersproces.

Rol van HR bij Klokkenluiden

Het HR-team speelt een cruciale rol in het klokkenluidersproces, door taken met hoge verantwoordelijkheid te vervullen om ervoor te zorgen dat meldingen effectief worden beheerd:

  • Beleidsvorming: HR ontwikkelt robuuste klokkenluidersbeleidslijnen die de verschillende stadia van het proces, van melding tot oplossing, worden beschreven. Dit beleid moet duidelijk uitleggen wat klokkenluiden inhoudt en de procedures voor de aanpak van indicaties van wangedrag vastleggen.
  • Training: HR faciliteert trainingssessies voor alle werknemers. Ze zorgen ervoor dat informatie over klokkenluidersprocedures bekend en begrepen is, en promoten een open cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om te spreken.
  • Rapportbeheer: HR ontvangt en beheert klokkenluidersrapporten, en zorgt ervoor dat ze snel en vertrouwelijk worden behandeld.
  • Onderzoek: HR coördineert onderzoeken naar de meldingen van klokkenluiders, waarbij een onpartijdig, uitgebreid onderzoek wordt gegarandeerd. Afhankelijk van de aard en ernst van de zaak kan HR externe onderzoekers betrekken voor een meer onafhankelijk onderzoek.
  • Bescherming van de Klokkenluider: HR speelt een sleutelrol bij het beschermen van klokkenluiders tegen vergelding, in overeenstemming met de richtlijnen die zijn vastgelegd in de klokkenluiderswetgeving.
  • Controle op naleving: HR controleert en zorgt ervoor dat de procedures voor klokkenluiden van de organisatie in overeenstemming zijn met alle relevante wetten en regelgeving.

Het Bereiken van Eerlijkheid, Onpartijdigheid, en Naleving

Het waarborgen van eerlijke behandeling, onpartijdige onderzoeken, en naleving zijn essentiële aspecten van elk klokkenluidersproces, en de HR-afdeling is een belangrijk instrument voor het bereiken hiervan.

  • Vertrouwen Vestigen: Een eerlijk klokkenluidersproces is essentieel om het vertrouwen van werknemers te winnen. HR kan dit bevorderen door transparantie in het proces te waarborgen, consistente communicatie te bevorderen en de identiteit en rechten van klokkenluiders te beschermen.
  • Onpartijdige Onderzoeken: HR kan eerlijke, onbevooroordeelde onderzoeken garanderen door geloofwaardige, onafhankelijke partijen te betrekken bij het onderzoek of de bevindingen ervan te herzien, waardoor een extra laag van objectiviteit wordt geboden.
  • Naleving Garanderen: HR moet op de hoogte blijven van eventuele veranderingen in de wetgeving. Ze zouden het beleid voor klokkenluiden van het bedrijf regelmatig moeten herzien en bijwerken om ervoor te zorgen dat het in overeenstemming is met wettelijke en reglementaire eisen. Dit omvat ook het waarborgen dat werknemers hun rechten en verantwoordelijkheden binnen het beleid begrijpen.

Veilig Klokkenluiden met Lumgo

Vandaag de dag kan HR, met behulp van technologie, het klokkenluidersproces effectiever beheren en beveiligen. Lumgo onderscheidt zich als een tool die traditionele klokkenluidersmechanismen kan omvormen tot een digitaal, beveiligd en gebruiksvriendelijk proces. Het garandeert de hoogste vertrouwelijkheid en veilig rapporteren, waardoor een omgeving wordt gecreëerd waarin werknemers zich beschermd voelen wanneer ze aan de bel trekken.

Lumgo fungeert als een digitale brug, die klokkenluiders en HR-teams verbindt en een gecodeerde, anonieme dialoog mogelijk maakt. De trackingfunctie stelt HR in staat om meerdere rapporten effectief te beheren en robuuste onderzoeken uit te voeren, waardoor de hoogste integriteit van het proces wordt gewaarborgd.

Conclusie

De rol van HR bij klokkenluiden is cruciaal bij het kweken van een positieve en ethische werkcultuur. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van een omgeving waarin werknemers zich veilig voelen om overtredingen aan te kaarten. Door eerlijkheid, onpartijdigheid en naleving te garanderen, kan HR succesvolle klokkenluidersprocessen faciliteren. Bovendien kan het gebruik van veilige tools zoals Lumgo HR ondersteunen bij het efficiënt en veilig beheren van dit proces.

Blog

Technologische Hulpmiddelen voor Klokkenluiden: Het Revolutioneren van Bedrijfstransparantie

Blog

De Cruciale Rol van HR bij Klokkenluiden: Het Waarborgen van Eerlijkheid, Onpartijdigheid en Naleving

Blog

Versterk uw werkgeversmerk met effectief en veilig klokkenluiden met Lumgo

Blog

Wettelijke kaders Beschermen Klokkenluiders tegen Vergelding in de EU en de Rol van Lumgo voor Veilig Klokkenluiden

Blog

Implementatie van klokkenluiderswetten in de grote EU-landen

Blog

Het Belang van Anonieme Klokkenluiders: Een Gids voor Veilig Klokkenluiden met Lumgo

Blog

Waarom Kleine Bedrijven Klokkenluidersinstrumenten Moeten Implementeren - Spotlight op Lumgo

Blog

Het Belang van de Juiste Klokkenluiders Platformkeuze: Waarom NIET Uw HR Pakket

Blog

Waarom klokkenluiders niet via e-mail moeten laten melden is van groot belang: Lumgo promoten voor veilig klokkenluiden

Blog

Aan de slag met klokkenluiden: Een uitgebreide gids met Lumgo

Simple Pricing!

Lumgo is flexible. We have a low prices all companies and have no commitments.

Less than 50 employees

450EUR/year

  • Check Unlimited usage
  • Check Unlimited Channels
  • Check Unlimited Users
  • Check SSO (Single Sign On)
  • Check Language support
  • Check Secure dialog
  • Check Free support
Popular

Up to 250 employees

950EUR/year

  • Check Unlimited usage
  • Check Unlimited Channels
  • Check Unlimited Users
  • Check SSO (Single Sign On)
  • Check Language support
  • Check Secure dialog
  • Check Free support

Over 250 employees

1500EUR/year

  • Check Unlimited usage
  • Check Unlimited Channels
  • Check Unlimited Users
  • Check SSO (Single Sign On)
  • Check Language support
  • Check Secure dialog
  • Check Free support

Taxes may apply depending on where your company is located. Yearly invoicing. 14-day free trial included in all plans

Common questions

Lumgo has three price levels depending on amount of employees. The price starts at EUR 45 per month. The price includes start-up, all the support you need and a whistleblower policy.

You create an account with your Microsoft 365 or Google Workspace login. It's completely free to evaluate Lumgo and there are no obligations. There are two interfaces - one for administration and one for reporting. The evaluation version may be used live in your business, just remember to sign up for a subscription before 4 weeks after the end of the evaluation period.

When the trail period is over after 14 days, the account is limited so that no reporting can take place. However, you have another 4 weeks to sign up for a subscription before we close the account.

No, all our suppliers store their data within the EU and are also owned by European companies. We have thought of all these parts so that you do not have to. Just to be clear, we do not use AWS or Azure that are both owned by US companies.

Yes, we offer that through a recognized law firm that has extensive experience in whistleblowing.

Yes, you can invite lawyers or other experts to your channels. Your subscription includes unlimited number of users.

All channels get their own reporting page where you can easily customize the page to your brand, for example upload your own logo and background image. You get a really nice reporting page!

Yes, it is possible to be anonymous. The case can then be followed easily with a PIN code obtained when registering the case.

We love to hear from you! Send an email to hello@lumgo.com to connect with us

You can pay monthly with credit card or yearly by invoice. Let us know if you would like to pay yearly by credit card.